T-veritas-fotogalerie30

fotografie©pesek.petr

https://t-veritas.webnode.cz/

pepe111@email.cz

Sklářská výstava v Senátu

14.02.2014 08:24

 

Unikátní výstavu Impilzy sklářské školy v Novém Boru uvedl senátor za Českolipsko Ing. Karel Kapoun. . „Bude to možná nejnavštěvovanější akce, jakou Senát v letošním roce i v těch předcházejících zažil," glosoval s potěšením očekávání od startu výstavy pan senátor. Slavnostní vernisáže se vedle něj zúčastnilo také vedení města Nový Bor, vedení sklářské školy i radní Libereckého kraje pro školství Alena Losová.

Senátor si od výstavy mimo jiné slibuje také to, že by se mohla stát impulzem pro boj za zachování a rozvoj sklářských oborů na škole. „To je základní úkol školy, tyto sklářské profese zachovat a rozvíjet. Upozornil na to, že středoškolské sklářské obory se v Novém Boru ocitají trochu v zajetí současného trendu ve školství, kde se financování odvíjí od počtu žáků. „Vedení školy nelze nic vyčítat, snaží se zachránit školu a dál ji rozvíjet, ale proto, aby škola měla dostatek financí, musí otevírat i další obory, které už se sklářstvím nemají moc společného," zmínil Kapoun. „Je to složitá věc, kterou často negativně ovlivňuje i celospolečenská poptávka. Dneska jsou moderní a lákavé obory jako IT a design,  ale až to ty děti dostudují, tak najednou zjistí, že absolventů je všude tolik, že pro řadu z nich uplatnění nebude. A přitom tu jsou tradiční obory, kde je poptávka po kvalitních řemeslnících stále větší a větší." Podle Kapouna jsou ředitelé škol dnes postaveni před dilema, jestli zachovávat tradiční obory, anebo zachraňovat a naplňovat školu díky novým oborům, po kterých je větší poptávka. „Je potřeba tento trend pozastavit a změnit. Snad se změny dočkáme už od nového ministra školství," zmínil senátor. Věří, že výstava tradičnímu oboru pomůže.

Škola chce na výstavě představit to nejlepší, co na půdě školy v poslední době vzniklo. „Budou tam zastoupeny zejména závěrečné, klauzurní a maturitní práce. Také takzvané samostatné odborné práce našeho středoškolského sklářského oboru. Ale pro návštěvníky nejzajímavější budou práce našeho top oboru, který vyučujeme jako jediná škola v republice, a to je tvorba uměleckého skla na vyšší odborné škole," popsala Ilona Jindrová, ředitelka novoborské Střední školy a Vyšší odborné školy sklářské. Škola si na vernisáž přvezla také svoje kulturní vystoupení. Jeho hvězdou byla studentka Šárka Neprašová, mladá novoborská pěvecká hvězda, která je dlouho před maturitou přijatá na teplickou i pražskou konzervatoř.